ShareValue | Tien tips om het meeste uit het Sitecore Symposium te halen

Tien tips om het meeste uit het Sitecore Symposium te halen

Hoewel ik over de afgelopen 14 jaar heel veel verschillende opdrachten als .NET Developer heb gedaan, ben ik een relatieve nieuwkomer in de wereld van Sitecore. Hoe dieper ik dook in de wereld van Sitecore, hoe vaker ik de woorden Sitecore Symposium tegenkwam. Hét internationale evenement voor Sitecore experts.

De afgelopen twee jaar heb ik achter elkaar Sitecore projecten gedaan, en tot nu toe was dit een geweldige ervaring. Omdat het gebaseerd is op ASP.NET, is het product aan de ene kant heel herkenbaar maar ook buitenaards tegelijkertijd en ik hou van deze uitdaging. 

Elke dag weer leer ik iets meer over het platform en vind ik betere manieren om resultaten te boeken voor mijn klanten. De fijne kneepjes van een goed informatie ontwerp, sjablonen en het bouwen van geweldige bewerkingservaringen, tot het bouwen en implementeren van instellingen om optimaal gebruik te maken van de uitgebreide marketingtools die beschikbaar zijn op het platform. In deze korte tijd heb ik al veel gezien en gedaan op het platform. 

Maar, er is zo veel meer dat je kunt leren tijdens het werken met Sitecore! 

De wereld van Sitecore

Onlangs ben ik veel actiever geworden in de Sitecore-community. Zo onderneem ik de volgende acties om goed op de hoogte te blijven over de actuele ontwikkelingen van het platform:

 • Regelmatig ben ik aanwezig bij evenementen die worden georganiseerd door de SUGNL. 
 • Spar ik met andere vakidioten in de Sitecore Community Slack.
 • Luister naar de onofficiële Sitecore-Podcast ‘Core Sampler’. 
 • Lees ik veel blogs en artikelen online. 

Hoe dieper ik dook in de wereld van Sitecore, hoe vaker ik de woorden Sitecore Symposium tegenkwam. Hét internationale evenement voor Sitecore experts. 

Sitecore Symposium

Het Sitecore Symposium is een conferentie die door Sitecore zelf georganiseerd wordt. Mensen over de hele wereld kunnen hier elkaar ontmoeten en meer leren over de nieuwe features en ontwikkelingen van Sitecore. 

Tijdens deze conferentie lanceert Sitecore nieuwe functies en nieuwe producten en kunnen externe leveranciers pronken met hun nieuwste producten. Bovenal zullen er veel sessies zijn waarin Sitecore kennis en ervaring wordt gedeeld. Er zijn sessies gericht op marketeers, bedrijfseigenaren, content redacteuren, integratie partners en technische experts zoals ikzelf. 

Ik zag een kans om naar deze conferentie te gaan en deze heb ik met beide handen gegrepen. Dus, volgende maand vertrek ik samen met mijn collega Menno Visser naar Orlando om een week lang helemaal ondergedompeld te worden met Sitecore informatie. Ik heb er zo veel zin in!!

Uiteraard wil ik zo efficiënt mogelijk gebruik maken van mijn tijd in Orlando. Ik heb daarom de volgende stappen alvast ondernomen: 

 • Veel blogs gelezen van mede-techneuten om te zien welke sessies zij zullen bijwonen. 
 • Een planning gemaakt van de sessies die ik graag wil zien. 
 • Een shortlist gemaakt van Twitter en Slack influencers, die ik graag persoonlijk wil ontmoeten. 
 • De nieuwste aflevering van de Core Sampler-podcast beluisterd met de titel ‘De top 10 om het meeste uit het Sitecore Symposium te halen’. 

Shortlist van de sessies 

Kijkend naar de lijst van de sessies, moet ik zeggen dat ik onder de indruk ben van de verscheidenheid aan onderwerpen en de doelgroepen. Er zijn bijna net zoveel sessies voor techneuten, consultants en zakelijke gebruikers. 

De toevoeging van de ‘Getting Started’ track vind ik vooral interessant. Met slechts twee jaar Sitecore ervaring ben ik nog steeds op zoek naar manieren om het platform beter te gebruiken en productiever te werken. In deze sessies hoop ik nog meer handvaten op te doen met makkelijke tips & tricks.

Ik verwacht dat de hoofdthema's van de Sitecore productontwikkelingen vooral zullen gaan over schaalbaarheid (middels als maar kleinere services) en een doorontwikkelde Sitecore Cortex dat de belofte van Machine Learning beter waarmaakt.

Sessions shortlist table

Core Sampler podcast 

De Core Sampler podcast is altijd geweldig om naar te luisteren en de laatste aflevering was precies in mijn straatje. Zowel vaste gast als community persoonlijkheid Akshay Sura en podcast presentator Derek Dysart hebben geweldige tips gegeven over het bezoek aan Sitecore Symposium 2018. Deze conferentie is zeker niet de eerste die ik bijwoon, maar hun tips waren ondanks dat zeer nuttig. 

1) Netwerken 

Afgezien van de geweldige sessies tijdens de conferentie, is het altijd leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en ervaringen met hen te delen. 

 • Ontdek bijvoorbeeld hoe anderen een bepaald probleem hebben opgelost of welke bronnen ze hebben gebruikt om het probleem op te lossen. 
 • Hoor over Proof of Concept projecten waar mensen aan werken. 
 • Het wisselen van tips & tricks en best practices. 

Het is ook een geweldige plek om met mensen buiten je eigen specialisme te praten en hen te bevragen waar zij dagelijks mee bezig zijn, of het nu gaat om implementatiepartners, zakelijke gebruikers, marketeers of Front-End ontwikkelaars. 

2) Zorg dat je aanwezig bent op de social events

Niet alleen de sessies zijn mooie momenten om nieuwe mensen te ontmoeten, de sociale evenementen zijn hier ook heel handig voor. Ik zet de sociale evenementen even voor je op een rijtje: 

 • De welkomreceptie op maandag: terwijl iedereen aankomt op de conferentie is het een mooie gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen en de sfeer op te snuiven. 
 • Lunch: de lunch bestaat meestal uit buffetten. Pak een bord en ga eens aan een tafel zitten met mensen die je niet kent. Zo raak je in gesprek met nieuwe mensen en doe je weer nieuwe ervaringen op. 
 • Het afsluitende feest: het gerucht gaat dat deze avond plaats zal gaan vinden in Universal Studios.

3) Bezoek de stands

Wanneer je de kans krijgt, tussen sessies of in de pauzes, bezoek dan de stands. Je hoeft ze zeker niet allemaal te bezoeken, maar bezoek vooral niet die van jouw eigen organisatie of die van de directe concurrent. Het bezoeken van stands van externe leveranciers zoals Digital Asset Management-producten en productiviteittools kunnen zeer nuttig zijn. Zo kan je alvast kennis maken met producten die je misschien nodig hebt in toekomstige projecten. 

Daarnaast is het altijd een goed idee om met leveranciers te praten om een idee te krijgen hoe het met hun bedrijf gaat, waar de markt naartoe gaat en te horen waar klanten van Sitecore naar op zoek zijn. 

4) Kies sessies over onderwerpen waar je nog niet zo veel van weet

Er zijn veel sessies om uit te kiezen bij het Sitecore Symposium en het gaat misschien tegen je gevoel in, maar het is juist geweldig om te leren over dingen waar je nog niet veel van af weet. 

Als je naar sessies gaat over onderdelen die je al kent, krijg je mogelijk ongeveer 25% nieuwe kennis over dat onderwerp. Je kunt veel meer uit sessies halen waar je nog weinig over weet of waar je nog niet veel ervaring mee hebt opgedaan. 

Overweeg als developer zeker om deel te nemen aan de ‘Getting Started’ of ‘Business’ sessies om de nieuwste praktische tips te krijgen of leer zaken vanuit een ander perspectief te bekijken. 

5) Stem met je voeten… 

Zoals al eerder gezegd zijn er heel veel sessies om uit te kiezen en het kan moeilijk zijn om alleen aan de hand van een korte omschrijving de juiste sessie te kiezen. Zorg daarom dat je back-upsessies hebt. 

Merk je dat de sessie toch niet is wat je ervan had verwacht, ga dan naar je back-upsessie. Verlaat dan rustig de zaal om de spreker niet te storen. Een goede tip van Akshay is om plaats te nemen aan de gangpaden of bij de achterdeur. 

6) Houd rekening met de locaties van de sessies

Zorg ervoor dat je de wandelingen tussen de sessies door ook plant. De conferentie wordt gehouden in twee aangrenzende hotels op een groot resortcomplex. 

7) Er bestaan geen domme vragen!

Dit is al een oud gezegde, maar zeker waar! Ook al lijkt het misschien eng, durf toch vragen te stellen. Je vraag lijkt de experts in de zaal misschien triviaal, maar misschien vraag je wel die ene vraag die veel mensen hebben, maar niet durven te vragen. 

Voel je je minder comfortabel bij het stellen van vragen in een grote groep? De meeste sprekers zijn aan het einde van hun sessies beschikbaar voor het beantwoorden van vragen in kleine kring. 

8) Maak aantekeningen

Sommige sessies worden opgenomen (hoogstwaarschijnlijk de keynotes) en zullen na het evenement op verschillende plaatsen worden gedeeld. Toch zullen de meeste sessies niet worden opgenomen en heb je geen garantie dat de slides na het evenement te vinden zijn. Maak daarom zoveel mogelijk notities en foto’s en deel ze met anderen via de conferentie hashtag #SitecoreSYM. 

Houd er wel rekening mee dat sommige sprekers gevoelige klantverhalen of gepatenteerde technieken bespreken die zij mogelijk niet al te breed gedeeld willen hebben. 

9) Have fun!

Er is zo veel te zien en te doen tijdens deze conferentie. Zorg ervoor dat je jezelf niet overbelast: een week lang, intense dagen vol met sessies, vergaderingen en evenementen kunnen je opbreken. Zorg dat je genoeg drinkt, je niet overal heen moet hollen en heb vooral veel plezier! 

10) Registreer voor de sessies (via de app)

Hoewel de app van dit jaar nog niet beschikbaar is, moet je jezelf vooraf registreren voor de sessies die je niet wilt missen. 

De zalen worden geboekt volgens de verwachte interesse in een onderwerp of spreker. In populaire sessies wordt je sessie ‘ticket’ aan de deur gescand. Als de zaal de maximale capaciteit heeft bereikt, wordt je niet meer toegelaten. 

Dit is een andere reden om te zorgen dat je een shortlist hebt van back-upsessies in de buurt. 

Sitecore Symposium FB

Het aftellen kan beginnen 

Dit zijn 10 geweldige tips om je voor te bereiden op het Sitecore Symposium. Persoonlijk ben ik nog enthousiaster om naar de conferentie te gaan. 

Kom je naar het Sitecore Symposium? 
Ik hoop je daar te zien! 

Zo niet, volg mij dan op Twitter via @jaspio of #SitecoreSYM. 
Houd onze website in de gaten en blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Orlando tijdens het Sitecore Symposium. 
 
20-09-2018 | Jasper

Vond je dit een interessant bericht? Deel het!

Foto auteur

Auteur

Jasper Developer

© ShareValue 2020