Microsoft Fabric; een open source Front-End framework met een Microsoft tintje

Blog

In de afgelopen jaren is er een aantal Frameworks opgestaan, die binnen de Front-End wereld veel worden gebruikt. Deze keer heb ik het niet zozeer over JavaScript frameworks, maar meer libraries voor de gehele Front-End. Grote namen in dit spectrum zijn Bootstrap en Material. Maar Microsoft heeft ook zijn eigen framework: Microsoft Fabric.

Ook heeft Microsoft een Design System dat goed samengaat met Fabric: Microsoft Fluent. In dit Design System staan de styling guidelines uitgewerkt. Hiermee krijgen je applicaties de herkenbare look-and-feel van Office 365.

Maar wat maakt deze nou anders dan de eerdergenoemde frameworks? In deze blog zet ik de mogelijkheden en de verschillen uiteen. Voor de leesbaarheid zal ik Microsoft Fluent in de rest van deze blog “Fluent” noemen en Microsoft Fabric “Fabric”.

Onbekend, maar herkenbaar

Iedereen die de laatste jaren met Office 365 of SharePoint heeft gewerkt, of de sites van Microsoft heeft bezocht, zal de style herkennen. En dat is niet voor niets. Microsoft streeft de laatste jaren naar hogere consistentie in de look-and-feel van hun software en websites. Hierdoor is de stijl van Fluent direct herkenbaar als clean en rustig, met een duidelijke verbinding met Microsoft.

Hoe kun je Fabric gebruiken?

Fabric is er voor diverse architecturen:

  • Windows
  • Android
  • iOS
  • Web

Als Front-End Developer zal ik mij alleen richten op Web. Deze architectuur is op 2 verschillende manieren te gebruiken:

Als Styleguide: in deze versie download je een verzameling CSS-bestanden en kun je snel aan de slag met het stylen van je website of applicatie. Deze methode is goed te vergelijken met Bootstrap. Microsoft noemt dit Fabric Core.

Fabric React: ook is het mogelijk om te starten met een React-package. Als je hiervoor kiest, kan je direct beginnen met het bouwen van een nieuwe site of applicatie, met de look-and-feel van Fluent.

Het Unique Selling Point van Fluent en Fabric

Waar de combinatie Fluent en Fabric zichzelf in onderscheidt, is dat het de default is voor het bouwen van een custom Front-End voor systemen als SharePoint. Daarmee is het een mooie brug tussen corporate en Open Source: React is tenslotte één van de populairste JavaScript frameworks van dit moment.

En door het volgen van de Styleguide en design voorschriften van Fluent is het mogelijk om bestaande bedrijfssoftware uit te breiden met goed gestijlde, vloeiende applicaties voor andere bedrijfsdoelen of voor nieuwe functies, gebouwd in Fabric React.

Conclusie

Het is lovenswaardig van Microsoft dat zij naast de bestaande grote frameworks en Libraries ook een eigen smaak aanbieden. Vooral de keuze voor React is bijzonder en getuigt van het nieuwe Microsoft, dat zelf ook groot inzet op Open Source.

Wil je binnenkort zelf iets bouwen (of laten bouwen natuurlijk), dan is het wellicht interessant om Fluent of Fabric eens te onderzoeken. Mijn Front-End collega’s bij ShareValue en ikzelf helpen hier graag bij. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Deel deze pagina:

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je één van onze experts willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?

Neem contact met ons op

Lees ook onze andere berichten

Heb je een Front-End Developer nodig?

Neem contact met ons op

Zoek je een nieuwe baan?

Bekijk onze vacatures
Cookies beheren