ShareValue | Makkelijker samenwerken voor developers met Visual Studio Live Share

Makkelijker samenwerken voor developers met Visual Studio Live Share

Dat pair programming leidt tot kwalitatief betere software en minder bugs is algemeen bekend. Daarnaast is het ook zo dat developers hier meer voldoening uithalen en dat er meer kennis wordt uitgewisseld.

Meestal gebeurt pair programming wanneer developers naast/bij elkaar zitten en samen op één beeldscherm kunnen kijken. Tegenwoordig komt samenwerken op afstand echter steeds vaker voor. Met een vooruitziende blik heeft Micorosoft een tool ontwikkeld die dit uitstekend ondersteunt: Visual Studio Live Share. Deze tool is in oktober 2019 geïntroduceerd.

Wat is Visual Studio Live Share?

Zoals ik hierboven al schrijf: Visual Studio Live Share is een relatief nieuwe feature, die het eenvoudig maakt om gezamenlijk te programmeren. Om wat meer in detail te treden, dit zijn de nieuwe mogelijkheden die je in Visual Studio krijgt met deze tool:

  • Real time volgen wie waar naar kijkt en eventueel aanpassingen doet
  • Zien wanneer iemand een stuk code selecteert
  • Samen debuggen door code lopen
  • Praten met elkaar via voice call
  • Chatten. Bekende chatprogramma’s Slack en Discord kunnen geïntegreerd in Visual Studio worden
  • Werken in je eigen editor. Zo houdt iedereen zijn eigen kleur- en andere instellingen.
 

Hoe werkt het?

Als je een nieuwe Live Share sessie aanmaakt, nodig je je teamgenoten uit om deel te nemen. Dit kan middels een linkje dat je krijgt bij het aanmaken van een nieuwe Live Share sessie. Deze link kan je versturen via bijvoorbeeld mail, Slack of Microsoft Teams. Zie in de afbeelding hieronder waar je de deelbare link vindt.

Start Visual Studio Live Share 

Zodra iemand de uitnodiging accepteert, wordt dezelfde codebase geladen in zijn of haar editor (Visual Studio) en kan er samengewerkt worden. Dit werkt cross-platform.

2 editors naast elkaar open

In het screenshot hierboven zie je dat ik mijn eigen Live Share sessie join. Wanneer ik in het linker venster iets selecteer of aanpas is dat direct in de andere editor zichtbaar. 

Ik heb ook een video gemaakt van hoe dit er uit ziet. Zie deze video hieronder.

 

 

Deelnemers aan de sessie kunnen in meekijkmodus (read only) of aanpassingenmodus (collaboration) participeren.

Met welke versies van Visual Studio werkt dit?

Deze tool werkt niet op alle versies van Visual Studio, maar wel op de meest recente. Ik heb het hier over Visual Studio 2017 15.6 of hoger (hier is Live Share beschikbaar als extensie), Visual Studio 2019 (hier is Live Share standaard geïnstalleerd) en Visual Studio Code 1.22.0 (ook hier is de tool beschikbaar als extensie).Wil je meer weten over Visual Studio Live Share neem dan contact op met mij of mijn collega's. We leggen het graag uit!
 

 

 

 

20-05-2020 | Menno

Vond je dit een interessant bericht? Deel het!

© ShareValue 2020