ShareValue | Binnen 10 minuten een app bouwen met het Microsoft Power Platform

Binnen 10 minuten een app bouwen met het Microsoft Power Platform

PowerApps, Microsoft Flow en Power BI: deze drie apps samen zijn omgedoopt tot Microsoft Power Platform. Dit platform maakt het eenvoudig om nieuwe web- en mobiele apps te bouwen.

Deze apps kunnen worden gebouwd vanuit bestaande gegevensbronnen, zoals Excel, Azure SQL, SharePoint, Dynamics crm en meer. Hiermee kan je onder andere data in ‘verouderde’ back-end systemen mobiel beschikbaar maken en simpele en complexe processen automatiseren.

Waarom het Microsoft Power Platform?

Het Microsoft Power Platform maakt het mogelijk om de wensen vanuit Business eenvoudig om te zetten in applicaties. Applicaties waar geen of weinig code aan te pas komt, en waarin diverse bronnen te ontsluiten gaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Excel, Azure SQL en SharePoint. Dit past goed bij de veranderende markt, waarin de behoefte aan efficiënter werken steeds groter wordt. 

Maar, hoe bouw je dan zo’n app? Een voorbeeld

Stel, een bedrijf heeft geen inzicht in certificaten van externe medewerkers die benodigd zijn om het terrein te mogen betreden. Als oplossing kan een ‘Certificaten Registratie App’ gebouwd worden, dat het mogelijk maakt om overal en op ieder soort apparaat certificaten na te kijken en bij te werken. Én om reminders te ontvangen bij het verloop van certificaat.

Ik ga deze app maken, en neem je mee in de stappen die ik zet:

 

Stap 1: Via Office.com kies de applicatie Power Apps en kies daarna voor “Volledig nieuwe canvas app”

1 nieuwe canvas app

 

 

Stap 2: Vul de naam in van je applicatie, en selecteer de indeling ‘telefoon’. Zo wordt je applicatie goed bruikbaar vanaf mobiele telefoon. Klik vervolgens op ‘maken’, en je app wordt aangemaakt en je komt op het volgende scherm. 

2 naam applicatie

 

Stap 3: Op dit scherm kan je klikken op ‘verbinding maken met gegevens’. Bij ‘Entiteiten’ kies je voor ‘Omgeving wijzigen’. Selecteer hier de gewenste omgeving.

3 nieuwe lege app

 

Stap 4: Kies bij ‘connectors’ voor SharePoint.

4 connectors

 

5 bronselectie en verbinding maken

 

Stap 5: De inhoud van de sitecollectie wordt getoond. Selecteer hier de juiste bron, en klik op ‘verbinding maken’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu gaan we aan de slag met de inhoud van de app.

 

Stap 6:Maak een eerste scherm aan; een introductie. Voeg hierin een veld ‘label’ (1) toe voor de titel, en een HTML-tekstveld voor de algemene tekst (2).

6 introductietekst

 

Stap 7: Voeg de knop ‘Ga naar registratie’ toe om naar de volgende pagina te gaan. Geef deze knop de actie ‘Navigate(Form1;None)’ mee.

7 ga naar registratie knop

 

Stap 8: Voeg een nieuw leeg scherm toe, en maak via ‘formulieren’ en dan ‘bewerken’ een formulier aan. Maak verbinding met de gegevensbron SharePoint en kies hierin de juiste lijst.

8 formulier bewerken 

 

Stap 9: Zorg in je formulier voor een ‘opslaan’-knop. Geef deze knop de actie ‘SubmitForm(Form1)And Navigate(screen1) – OnSelect’ mee.

De “Nieuwe Registratie”-knop heeft als onderliggende formule: NewForm(Form1) – OnSelect.

9 opslaanknop

 

Vervolgens gaan we aan de slag met het Certificaten Registratie Reminder Proces.

Stap 10: We stellen hier als Recurrence een interval in van 1 en een frequentie van ‘dag’ in. We regelen een 7-dagen-reminder in, en stellen een standaard mail op, die wordt verzonden als reminder.

11 recurrence

 

Stap 11: Zodra het proces is vormgegeven, c.q. de data is gestructureerd, kun je via eenvoudige en heldere rapportages goede analyses en beslissingen maken binnen de verschillende lagen van de organisatie. 

12 power bi

 

Kortom…

Het Microsoft Power Platform maakt het mogelijk om op een relatief eenvoudige manier, in korte tijd apps te bouwen die werkprocessen kunnen automatiseren. Dit kan een hoop tijd schelen op een werkdag!

Wil je ook aan de slag met applicaties als de bovenstaande, maar kan je daar hulp bij gebruiken? Mijn collega’s en ik maken je leven graag makkelijker door te helpen bij het bouwen hiervan. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie

12-12-2019 | Jordi

Vond je dit een interessant bericht? Deel het!

Foto auteur

Auteur

Jordi Consultant
© ShareValue 2020