Wat is Zero Trust Security en hoe werkt dit bij Microsoft?

Blog

Hallo technologie-enthousiastelingen en cybersecurity-liefhebbers! Ik heb goed nieuws voor jullie. Nu we het nieuwe jaar net zijn ingegaan, neem ik jullie graag mee in de wereld van Microsoft Zero Trust Security. Gedurende 2024 ga ik dieper in op deze benadering van cybersecurity. Dit houdt in:

  • April 2024 blog: Implementering van identiteits- en apparaatbescherming, inclusief multifactor-authenticatie, privilege-toegang en voorwaardelijke toegangsbeleidsregels.
  • Juli 2024 blog: Implementeer een uitgebreide detectie- en responsoplossing om bedreigingen op verschillende eindpunten, identiteiten, cloud-apps en e-mails te detecteren, onderzoeken en erop te reageren.
  • Oktober 2024 blog: Bescherm en beheer gevoelige gegevens met oplossingen die inzicht bieden in alle gegevens en beleid ter voorkoming van gegevensverlies toepassen.

In deze blog wil ik het graag hebben over Microsoft Zero Trust Security. Ben je geïnteresseerd in bijvoorbeeld Azure-beveiliging of architectuurontwerp? Lees dan vooral verder. Dan neem ik je mee in de constant veranderende wereld van cybersecurity.

zero_trust_1.png

Het concept van Zero Trust

Wat is Zero Trust Security eigenlijk? Het is een verandering in hoe we cybersecurity benaderen. Traditioneel bouwden we digitale slotgrachten rondom onze bedrijfsnetwerken en vertrouwden alles van binnen, terwijl alles van buiten als een mogelijke bedreiging werd beschouwd. Zero Trust verandert dit concept. Het gaat ervan uit dat niemand, binnen of buiten het netwerk, standaard vertrouwd moet worden.

zero_trust_2.png

Belangrijkste principes van Zero Trust

  • Expliciet Verifiëren: Elke gebruiker en elk apparaat wordt grondig geverifieerd voordat ze toegang krijgen. Geen impliciet vertrouwen meer.
  • Minimale Toegangsrechten: Gebruikers krijgen alleen toegang tot wat ze nodig hebben om hun werk te doen - niet meer, niet minder.
  • Micro-Segmentatie: Netwerken worden opgedeeld in kleine, geïsoleerde segmenten om het voor aanvallers moeilijk te maken zich lateraal te verplaatsen.
  • Continue Monitoring: Gebruikers en apparaten worden continu in de gaten gehouden, zelfs nadat ze toegang hebben gekregen, om afwijkingen snel te detecteren en erop te reageren.

Microsoft's Zero Trust aanpak

Microsoft omarmt de Zero Trust-aanpak en biedt een scala aan tools en services, vooral in Azure-omgevingen. In oktober 2023 publiceerde Microsoft een Inside Track-artikel waarin werd gesproken over de implementatie van een zero trust-beveiligingsmodel door Microsoft. Meer hierover leest u op de website van Microsoft.

Microsoft Entra ID, Azure Sentinel en Azure Policy spelen hierbij een cruciale rol.

  • Microsoft Entra ID: De Identity and Access Management-oplossing van Microsoft biedt multi-factor authenticatie, voorwaardelijke toegangsbeleid en identity protection.
  • Azure Sentinel: Microsoft's cloud-native SIEM-oplossing verzamelt en analyseert beveiligingsgegevens in realtime.
  • Azure Policy: Het helpt om organisatorische normen en naleving af te dwingen.

Het belang van voortdurende aanpassing

Zero Trust is geen eenmalige gebeurtenis, maar een doorlopend proces. Aanvallers evolueren constant, dus je beveiligingsmaatregelen moeten zich ook blijven ontwikkelen. Het is cruciaal dat je regelmatig je Zero Trust-strategie herziet en aanpast.

Conclusie

In de steeds veranderende wereld van cybersecurity is de Zero Trust-beveiligingsaanpak van Microsoft een uitkomst. Het sluit goed aan bij het doel van Azure-beveiliging en architectuurontwerp, waarbij de nadruk wordt gelegd op de noodzaak om alles te verifiëren en standaard niets te vertrouwen.

De belangrijkste uitgangspunten van het Zero Trust-beleid zijn als volgt;

  • Grondige verificatie: Altijd authentiseren en autoriseren op basis van een volledige set gegevens.
  • Beperkte toegangsrechten: Beperk de toegang van gebruikers tot het strikt noodzakelijke met just-in-time toegang en toegangscontrole op basis van risico, en zorg voor gegevensbescherming om data te beveiligen en de efficiëntie te bevorderen.
  • Verwacht inbreuken: Zorg voor end-to-end-versleuteling en maak gebruik van analyses. om zichtbaarheid te verkrijgen, bedreigingen op te sporen en de beveiliging te verbeteren

Dus, houd Zero Trust in je gereedschapskist terwijl je de complexiteiten van Azure-beveiliging verder blijft ontdekken! Bereid je voor op een interessante reis in 2024. Microsoft Zero Trust is meer dan een buzzword; het is een gamechanger, en we zijn er om je hierin te begeleiden.

Blijf veilig, blijf nieuwsgierig, en houd die Azure-wolken zo veilig mogelijk!

Wil je meer weten over deze functionaliteit? Neem dan gerust contact met ons op, zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.

Deel deze pagina:
Gert
Auteur
Gert
Engineer & Architect

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je Gert willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?

Neem contact met ons op

Wil je onze collega worden?

Bekijk onze vacatures

Heb je een Azure expert nodig?

Neem contact met ons op
Cookies beheren