Je hoort het vaak: software is als het bouwen van een huis. Maar die vergelijking gaat niet altijd op. Een huis blijft jarenlang hetzelfde, terwijl software continu verandert. Een tuin is daarom een betere metafoor. In een tuin moet je regelmatig snoeien, bijmesten, onkruid verwijderen en rekening houden met het seizoen. Hetzelfde geldt voor je IT-landschap.
Waarom veranderen nodig is
Legacy klinkt negatief, maar is ook een erfenis: het systeem heeft het bedrijf jaren goed geholpen. Maar dat succes uit het verleden biedt geen garantie voor de toekomst. Als je niets verandert, ziet de komende vijf jaar er hetzelfde uit als de afgelopen vijf - en binnen de IT is dat niet altijd verstandig.
Technologische en zakelijke veranderingen vragen om aanpassing. Net zoals een tuin die per seizoen anders verzorgd dient te worden, vraagt ook je softwareomgeving om flexibiliteit. Denk aan de noodzaak tot opschalen, betere prestaties of het voldoen aan privacywetgeving.
In veel gevallen is bijscholing van mensen en het vernieuwen van bestaande software goedkoper en efficiënter dan alles vanaf nul opnieuw opbouwen. Maar als een systeem fundamenteel gebrekkig is, kan het zo zijn dat herbouw de enige oplossing is.
Wat is een legacy-systeem?
We spreken van legacy als systemen gebouwd zijn in oudere talen als COBOL of C++, draaien op specifieke (vaak niet meer leverbare) hardware en moeilijk zijn te onderhouden. Ook nieuwere systemen en software van 5-10 jaar oud, zoals .NET Framework, NodeJS of Java, kan als legacy gelden wanneer deze lastig te onderhouden of te integreren is.
Veelvoorkomende problemen zijn:
- slechte prestaties en trage reacties
- beveiligingslekken door oud geheugenbeheer
- afhankelijkheid van oude infrastructuur
- moeilijk te integreren met moderne systemen
- hoge kosten en veel handmatige handelingen
De kracht van moderne platforms
Bij ShareValue kunnen we organisaties helpen hun legacy-systemen te moderniseren, zonder dat alles overhoop hoeft. Door te migreren naar moderne, platformonafhankelijke technologie (zoals .NET Core , Java, Docker, Kubernetes), creëer je meer flexibiliteit en schaalbaarheid. Programmeertalen zoals Python, C# en JavaScript maken integraties makkelijker en de onderhoudbaarheid beter.
En ook belangrijk: veel organisaties gebruiken al moderne technologieën zoals Java naast oudere systemen als COBOL. In die hybride situatie is goed systeemontwerp van groot belang. Technologie is namelijk maar één onderdeel van de oplossing; eenvoud en documentatie maken het verschil in onderhoudbaarheid.
Grip op complexiteit
In moderne softwareomgevingen zie je vaak een web van onderlinge afhankelijkheden. Tools zoals Terraform en Bicep helpen om infrastructuur via code te beheren. Standaard-API's en cloudplatforms versnellen de ontwikkeling.
Maar hoe houd je overzicht in dit "digitale bos"?
Het antwoord ligt in observability: het meten en analyseren van prestaties, interacties en gedrag van systemen. Door gebruik te maken van tools zoals JMeter, k6, Serilog, Application Insights of OpenTelemetry krijg je inzicht in:
- reactietijden van API's
- stabiliteit onder belasting (soak- en stresstests)
- beveiligingslekken via simulatietesten
- gebruikersgedrag en bottlenecks (met bijvoorbeeld Hotjar of Google Analytics)
Deze data helpt je om onderbouwde beslissingen te nemen en gericht te verbeteren. Net als in een tuin weet je pas wat er nodig is als je eerst goed kijkt en meet.
Kies voor veilige en onderhoudbare code
Moderne programmeertalen helpen je ook om beveiliging en onderhoudbaarheid structureel te verbeteren. Denk aan:
- C# met nullable reference types (vanaf versie 8.0), die veelvoorkomende fouten zoals null reference exceptions voorkomen
- Kotlin met duidelijke syntax en integratie met Java, wat legacy-migraties vergemakkelijkt
- Rust dat geheugensveiligheid garandeert zonder garbage collector - ideaal voor gevoelige omgevingen zoals blockchain en IoT
Door moderne talen te gebruiken, voorkom je veel voorkomende bugs en verklein je het aanvalsoppervlak van je software. Figuur 2 tot en met 4 laten zien hoe moderne talen en tools zoals Lombok en Kotlin foutgevoelige Java-code vereenvoudigen en betrouwbaarder maken.
Voorkom wildgroei
Softwarecode die je niet onderhoudt, groeit uit tot een verwilderde struik. Tools zoals SonarQube, Checkstyle en CodeCharta helpen je om complexiteit inzichtelijk te maken. Door cyclomatische complexiteit te meten of testcoverage te monitoren, houd je controle over de kwaliteit.
Let wel op: meer meten is niet altijd beter. Wetmatigheden als Goodharts Law, Amdahls Law en Brookes Law herinneren ons eraan dat je niet moet doorslaan. Een goede balans tussen meten en verbeteren is essentieel.
Documentatie als bodemlaag
Een goede tuin begint bij vruchtbare grond - en dat is in software je documentatie. Zorg dat kennis over processen en systemen makkelijk vindbaar is. Tools als SharePoint, Confluence of Markdown helpen daarbij. Zelfs eenvoudige dingen als het meten van leestijd kunnen bijdragen aan betere betrokkenheid van lezers en gebruikers.
ShareValue als jouw tuinman
Het moderniseren van legacy-systemen vraagt om kennis, ervaring en aandacht. Bij ShareValue helpen we je graag om van een wildgroei aan systemen weer een beheerd en bloeiend IT-ecosysteem te maken. Zodat jij je kunt focussen op je business, en met een gerust hart weet dat je IT klaar is voor de toekomst.
Meer weten over legacy-modernisering of sparren over je situatie? Neem contact op met ShareValue of lees onze andere blogs over cloudmigratie, observability of DevOps.

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je James willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?