Een blik op de toekomst: onze hoogtepunten van Microsoft Ignite 2024

Blog

Wat een week was het bij Microsoft Ignite 2024! Dit jaar vond het Microsoft-evenement plaats in het Chicago. Vol met interessante innovaties, keynotes en aankondigingen. De keynote heb ik met een aantal collega’s op kantoor gekeken. Daarnaast hebben we allemaal nog wat andere sessies gevolgd. Graag vertellen we in deze blog wat er allemaal is besproken, wat ons is bijgebleven en wat we kunnen verwachten van Microsoft in 2025.

Inspirerende Keynotes

De eerste dag begon meteen goed. Satya Nadella, samen met andere topmensen van Microsoft zoals Charlie Bell, Scott Guthrie en Rajesh Jha, trapten het evenement af met een inspirerende keynote.

Ze deelden hun visie op de toekomst van technologie en hoe Microsoft nieuwe kansen creëert in dit tijdperk van AI.

copilot ignite.jpg

AI en Copilot: de toekomst van werk

Een van de hoogtepunten was de uitbreiding van Microsoft 365 Copilot. Deze (nu al) slimme assistent gaat nóg meer taken automatiseren en je dagelijkse werk een stuk eenvoudiger maken.

Denk aan het genereren van rapporten, het plannen van vergaderingen en zelfs het schrijven van e-mails. Bijna 70% van de Fortune 500-bedrijven maakt al gebruik van Copilot, en dat aantal blijft groeien.

Mede ook door de komst van Agents in Microsoft. Zo is er Agent in SharePoint om snel projectdetails van een planner of een overzicht van een recent productmemo te maken. Maar ook een tolk-Agent in Teams die een real-time spraak naar spraak vertolking kan doen tijdens vergaderingen; waarbij je ervoor kunt kiezen om je eigen stem te laten simuleren.

De facilitator Agent die real-time notities maakt in een teamsmeeting en chats. En in planner automatisch een plan kan maken voor projectmanagement, maar ook taken kan sluiten.

Veiligheid eerst

Microsoft heeft ook grote stappen gezet op het gebied van beveiliging. Ze hebben nieuwe tools geïntroduceerd om bedrijven te helpen hun data beter te beschermen. De Zero Day Quest en Microsoft Security Exposure Management zijn ontworpen om proactief bedreigingen te identificeren en aan te pakken.

Innovaties in de cloud

Azure blijft een belangrijke pijler voor Microsoft. Dit jaar hebben ze de Azure AI Foundry aangekondigd, een platform dat bedrijven helpt om AI-oplossingen sneller te ontwikkelen en te implementeren. Daarnaast zijn er verbeteringen in de Azure AI Content Understanding, wat betekent dat je nog beter en sneller inzichten uit je data kunt halen.

Samenwerken en productiviteit

Microsoft heeft ook nieuwe functies voor Teams en Power Platform aangekondigd. Viva Amplify en Microsoft Loop zijn ontworpen om samenwerking en productiviteit naar een hoger niveau te tillen. Deze tools maken het makkelijker om projecten te beheren en samen te werken, ongeacht waar je team zich bevindt.

Maar vergeet ook niet Microsoft Places. Begin van het jaar hoorde je er nog weinig over, maar nu is het er uiteindelijk toch. Places maakt het gemakkelijk om persoonlijke bijeenkomsten te coördineren en af te spreken met collega's op kantoor, allemaal binnen de Microsoft-apps die je dagelijks gebruikt. Met Places krijgen IT- en facilitair beheerders ook kritisch inzicht in trends in bezetting en benutting - die in het tijdperk van flexibel werken waardevoller zijn dan ooit.

Placesfinder maakt het gemakkelijk om kamers en bureaus van tevoren te reserveren, maar als je bent vergeten een bureau te reserveren of als je planning op het laatste moment verandert, kun je ook reserveerbare bureaus gebruiken. Om ad-hoc een bureau te reserveren, sluit je je apparaat gewoon aan op de monitor of het dockingstation van een beschikbaar bureau om automatisch een stoel te reserveren (en, binnenkort, automatisch je aanwezigheid op de werkplek bij te werken, zodat collega's je aan uw bureau kunnen vinden).

Met de nieuwe functies in Power Platform kunnen makers, ondersteund door Copilot in Power Apps, bedrijfsproblemen definiëren en iteratief oplossingen bouwen met apps, pagina’s, automatiseringen en Agents. De Agent Builder stelt makers in staat om snel agents te creëren die taken autonoom uitvoeren binnen de app. AI-gegenereerde samenvattingskaarten verrijken de gebruikerservaring met generatieve AI-functies, zoals aangepaste prompts voor inzichten. Met aanpasbare chat kunnen modelgestuurde apps relevanter worden gemaakt door nieuwe kennisbronnen en vaardigheden toe te voegen. Bovendien kunnen gebruikers formulieren invullen met gegevens uit bestanden en e-mails, wat de bruikbaarheid van apps direct verbetert.

Quantum Computing

En alsof dat nog niet genoeg was, heeft Microsoft samen met Atom Computing een commerciële quantumcomputer geïntroduceerd met het grootste aantal verstrengelde logische qubits ooit. Dit opent de deur naar nieuwe mogelijkheden in wetenschappelijk onderzoek en complexe berekeningen.

Tot Slot

Microsoft Ignite 2024 heeft ons een glimp gegeven van wat de toekomst in petto heeft. Met baanbrekende innovaties op het gebied van AI, beveiliging, cloud computing en samenwerking, kunnen we niet wachten om te zien hoe deze technologieën onze manier van werken en leven gaan transformeren in 2025. Al met al veel nieuws vanuit Microsoft wat vooral AI gericht is.

Hieronder nog een aantal leuke quotes van collega’s die de keynote en en andere sessies hebben bekeken.

Dana (Corporate Recruiter)

"Het was mijn eerste Ignite Keynote. Ook al kon ik niet alle inhoudelijke tools en technieken direct plaatsen; na wat googlen heb ik een beter beeld gekregen. Erg fijn om op deze manier een kijkje te krijgen welke nieuwe technieken en tools vanuit Microsoft in de nabije toekomst worden geïntroduceerd. Kortom een interessante bijeenkomst en erg leuk om dit gezamenlijk met collega's te zien en na te bespreken."

Barry (Azure Engineer en Competence Lead Azure)

"Microsoft gaat nog meer focus leggen op AI. Voor Azure is onder andere de Azure Networking Copilot aangekondigd. Deze kan je helpen met het inrichten en beveilligen van de netwerken binnen Azure. Andere mooie aankondiging was de "Windows 365 Link". Een soort thin client voor het gebruik van Windows 365. Ideaal voor gebruik van de front-office.

Tevens gaat Microsoft de samenwerking met Nvidia verbeteren om nog krachtigere VM's te maken met meer GPU-kracht. Door het gebruik van nieuwe chips in de Azure hardware is het ook mogelijk om VM's met veel rekenkracht uit te rollen."

Raymon (Front-End Developer)

"Zoals nu al een paar jaar focust Microsoft op AI. Bijna alle software heeft nu een AI Copilot en dat is mooi! Ook voor developers was het heel mooi om te zien dat Github ons nu ook andere LLM's laat uitproberen. Dat is mijn favoriet.

Ik vind het wel jammer dat er qua AI-ontwikkelingen niks te horen was over Azure DevOps. En als je dan vergelijkt hoeveel tijd en geld er gestopt wordt in Github, is het misschien een kwestie van tijd dat organisaties naar Github gaan verhuizen."

Addy (.NET Developer)

"Microsoft bouwt hard verder aan Copilot. De verschillende Copilots kunnen uitgebreid worden met Copilot agents. Hiervoor is al een heel grote set beschikbaar. Naast de beschikbare Agents, zijn er ook een SDK en samples aanwezig waarmee de verschillende gebruikers hun eigen custom Copilots kunnen ontwikkelen. De verschillende Copilot Agents kunnen aan elkaar gecorreleerd worden om tot een goede business oplossing te komen"

Peter (CEO)

"Als management krijg je niet alle inhoud mee, maar juist meer de toepassingen. En dit met de nodige aanstekelijke power van de Microsoft Marketing Machine. Geen twijfel over de focus en targets voor de komende fiscale jaren: Copilot Agents per toepassing, Copilot Studio etc. Wat mij wel verrast heeft, is de mogelijke integratie van afzonderlijke aanbieders van AI door kennisuitwisseling en samenwerking."

Dennis (Microsoft 365 Consultant)

Er wordt hard ontwikkeld aan AI integreren in alle tools. -Copilot Agents zijn daarbij een groot onderdeel. Ik vind de autonome Agents hier een sterke ontwikkeling van, triggers anders dan chats.

  • Hele belangrijke die eraan komt is Microsoft Purview Data Loss Prevention (DLP) for Microsoft 365 Copilot. Dit helpt voorkomen dat Copilot inhoud van documenten met gevoeligheidslabels verwerkt. Dit betekent dat documenten met bijvoorbeeld een "Persoonlijke informatie" label niet door Copilot worden gebruikt om antwoorden te genereren. Zie ook deze webpagina voor meer security en governance bij M365 Copilot
  • AI HUB wordt hernoemd naar Data Security Posture Management for AI (DSPM for AI) Hierbinnen is een bv. een oversharing assessment. Het helpt organisaties om data risico's te identificeren en te beheren die verband houden met het gebruik van AI. Het biedt aanbevelingen en inzichten om de beveiliging te verbeteren en risico's te mitigeren. DSPM integreert verder ook met Security Copilot voor inzichten en risicobeoordeling.
  • Er komt een nieuwe AI beheerder rol voor Copilot en AI diensten.
  • Analytics voor Copilot koppelen met kpi's en usage Aka.ms/copilotanalytics dit is een onderdeel van het nieuwe Copilot Control System

Azure AI Foundry: Een nieuw platform voor enterprise AI-ontwikkeling, ontworpen om bedrijven te helpen bij het bouwen en implementeren van AI-oplossingen

Windows 365 Link: Een nieuw cloud pc apparaat dat je snel en veilig verbindt met je Windows-computer in de cloud (Windows 365).

Security Copilot: Verbeterde beveiligings- en gegevensbeschermingsfuncties, waaronder nieuwe tools voor het beheren van beveiligingsincidenten en het beschermen van gevoelige gegevens”

Jacqueline (COO)

"Veel Copilot, conform de verwachting. Dit zorgt er onder andere voor dat labelling een stuk makkelijker wordt gemaakt en dat processen beter lopen. Een goede ontwikkeling!"

Deel deze pagina:
Jordy
Auteur
Jordy
Consultant

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je Jordy willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?

Neem contact met ons op

Heb je vragen over Microsoft 365?

Onze experts helpen je graag

Aan de slag met de nieuwe inzichten?

Check onze vacatures!
Cookies beheren